Füstérzékelő: 

A tűzvédelemben a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre, illetve a tűz korai észlelésére kell fordítani.Az ember számára még nem látható füstrészecskék is detektálhatóak, így a korai riasztással elkerülhető a nagyobb károkat okozó tűz fellángolása. 

Fontos, hogy tudjuk, a füstérzékelő helyének meghatározása sok tényező figyelembe kell venni, ami egy felhasználó számára lehet nem egyértelmű, ezért a füstérzékelő beszerelése előtt minden esetben kérje ki szakember tanácsát. Csak a megfelelően felszerelt érzékelővel érhetjük el a legjobb hatást. 

Bár a füstérzékelők nem képzik részét a behatolás jelző rendszernek elengedhetetlen részét, a felhasználó szempontjából mégis az egyik legfontosabb védelmi eszköz 

Amíg a behatolás jelző feladata csak az illetéktelen behatolók távoltartása, addig a füstérzékelők kimondottan életvédelmi eszközök.  

Optikai füst-érzéke 

Olyan helységekben javasolt a használata, ahol a fellelhető berendezés egy esetleges tűz esetén füstöt bocsát ki, (pl.: szőnyeg, függöny, bútorok, textil és kárpit anyagok) 

Az égés során számos fizikai és kémiai reakció játszódik le egyidejűleg. Az égés feltétele, hogy éghető anyag, megfelelő koncentrációjú oxigén, gyújtóforrás legyen egy időben, egy helyen. Alapjában gyors lefolyású oxidációs folyamatról beszélünk, amelyben az éghető anyag oxigénnel egyesül, égéstermékek keletkeznek, hő és fény szabadul fel. Tűzjellemzőknek hívjuk a tüzet kísérő, annak következményeként megjelenő, jól mérhető fizikai és kémiai jelenségeket. A tűz jellemzői, azok megfigyelése és érzékelése a hatékony tűzjelzés első lépése. Bizonyára Önnek is vannak ismeretei, tapasztalatai a tűzzel kapcsolatban, de reméljük, hogy rövid összefoglalónkban talál újdonságot, érdekes tényeket. 

 

Szén- monoxid:  

Szereljen fel otthonába szénmonoxid érzékelőt 

Hogy miért? 

Fűtési idényben gyakran hallani olyan halál esetről amelyet szén-monoxid mérgezés okoz. 

Évente átlagosan 400 esetben riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez. 

A szénmonoxid (CO) szerves anyagok inkomplett égéséből keletkező toxikus, színtelen, szagtalan, íztelen, nem irritáló gáz. Miután az emberi érzékekkel nem érzékelhető, gyakran úgy okoz mérgezést, hogy az érintettek észre sem veszik, ezért nevezik „csendes gyilkosnak” is 

– Az enyhe mérgezés tünetei a fejfájás, szédülés, hányinger, rossz körérzet, fáradság. 

– A későbbiekben keringési tünetek is megjelennek, ilyen a szívdobogás érzése, vérnyomásesés, esetleg szívritmuszavar.  

– Magasabb CO koncentráció esetén központi idegrendszeri tünetek, mint hallucináció, a mozgás koordinálatlansága, görcsök, eszméletvesztés és végül halál is bekövetkezhet 

 

A szén-monoxid-koncentráció 

Mivel ez a gáz kis koncentrációban is rendkívül mérgező, egy speciális mértékegységben, ppm-ben (parts per million, milliomod részben) mérik a jelenlétét. Egy ppm-nyi gáz jelenléte annyit jelent, hogy egy köbméter levegőben egy köbcentiméter van belőle. Tekintsük át a csendes gyilkos különböző koncentrációinak az emberi szervezetre gyakorolt hatását. 

  • 200 ppm koncentrációjú szén-monoxid enyhe fejfájást, fáradtságot, szédülést, és két-három órán belül hányingert okoz.
  • 400 ppm töménységű szén-monoxid erős fejfájást okoz egy-két órán belül, három óra elteltével pedig életveszélyessé is válhat.
  • 800 ppm koncentráció ebből a gázból hányingert, émelygést, két órán belül eszméletvesztést, három órán belül pedig halált okoz.
  • 1600 ppm erős fejfájást, szédülést és hányinger okoz húsz percen belül, a halál egy órán belül áll be.
  • 3200 ppm jelenléte már öt-tíz percen belül erős fejfájást, hányingert és émelygést okoz, tizenöt-húsz percen belül pedig halált.
  • 6400 ppm koncentrációban már egy-két percen belül tapasztalhatóak e fenti tünetek, a halál beállta tíz-tizenöt percen belül várható.
  • 12800 ppm koncentráció néhány percen belül halált okoz.

Ez a gáz annyira mérgező tehát, hogy ha a lakásunk levegőjének 1,28 térfogatszázalékát eléri, három percen belül halált okoz. 

Okok lehetnek: 

  • Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása 
  • A nyílt lánggal égő berendezés levegő utánpótlása nem biztosított 
  • Szellőzőrácsok letakarása